English Version
   
       
   
bbf inside; our ourk - fields; projects; funds; history; donors; partners; how to help; documents; contacts

Доброволческа акция „Окоси поляна – спаси орхидея“ (19.08.2014)
Българска Фондация Биоразнообразие има удоволствието да ви покани за участие в доброволческа акция „Окоси поляна – спаси орхидея“, която ще се проведе в близост до село Бучин проход, община Костинброд.
Ще може да разберете каква е връзката между косенето на ливада и съществуването на редки видове растения. Ще имате възможност да се забавлявате и да се раздвижите с вила в ръка, за да прогоните умората от дългите летни дни, прекарани на плажа или в планината :))
Кога:
Сряда - 27.08.2014 г. ”Часът на срещата за потегляне от София е 7:30 сутринта, а мястото на срещата е на адрес ул. Веслец 39-41, София – офисът на БФБ
Къде:
Местност „Брусо“ край село Бучин проход, община Костинброд
повече >>
БФБ ще се включи в честването на 125 годишнината на Националния природонаучен музей (18.08.2014)
Тази година Националният природонаучен музей при БАН навършва 125 години. В чест на своя юбилей музеят ще остане отворен в продължение на 125 часа от 19ти до 24ти август 2014.
На 19 август БФБ ще се включи в празненствата от 16:30 до 17:45 в Зала Насекоми и ще представи интерактивния театър „Приказка за обитателите на Балкана“ и творческо ателие за направа на маски на животни.
Големи костюми на животни от планината, създадени в рамките на проект "За Балкана и хората" ще оживеят директно чрез публиката. Очакваме малки и по-големи артисти и любители на природата да се включат в приказното пътешествие на нашите герои - лалугера Герчо, язовеца Ети, мравката, каракачанското куче и орела. Какво и как им се случва ще разберете само ако се явите в Музея.
Проучване на потенциала на Осоговска планина за трансграничен Биосферен парк (11.08.2014)
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) - клон Беласица започна работа по проект със заглавие „Проучване на потенциала на Осоговска планина за трансграничен Биосферен парк”, финансиран от Европейския съюз по Инструмента за предприсъединителна помощ Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония.
БФБ - клон Беласица е водеща организация на проекта, а партньор от македонска страна е Университет „Св. Св. Кирил и Методий” в Скопие, Факултет за земеделски науки и храна – регионален офис в Струмица.
повече >>
Спортен празник за рождения ден на „Атанасовско езеро“ (11.08.2014)
По случай рождения ден на резерват „Атанасовско езеро“ Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) кани всички, които обичат да спортуват да се включат в празника „Бързи, зелени, солени“, който ще се проведе на 12 август 2014 г. в Парк „Езеро“ (близо до кръстовището под кв. Зорница и кв. Изгрев).
Районът на Атанасовско езеро е особено подходящ за спортове на открито – колоездене, джогинг, ролери, каране на скейтове, тротинетки, федербал, тенис и др. Идеята е все повече хора от Бургас да опознаят езерото и да посещават района, за да живеят по-добре и да се забавляват близо до природата.
Eкипът на БФБ е подготвил разнообразни спортни игри за семейства и приятели. Важно е участниците да сформират отбор и да се състезават и в трите кръга на надпреварата - игри за сръчност и бързина, знания за езерото и откривателски умения.
Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/620678384696381/
повече >>
Изложба за Натура 2000 призовава за обяване на необявените и реална защита на защитените зони у нас (08.08.2014)
Изложбата е разположена в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов" в София от 8 до 18 август

Изложбата „Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа”, организирана от Българска Фондация Биоразнообразие показва красотата на защитените зони в нашата страна и призовава за реалната им защита. „Голяма част от защитените зони все още са необявени, а други са защитени само „на хартия” и не е ясно кой на практика е отговорен за решаване на проблемите в тях. Ефективното управление на Натура 2000 местата изисква публикуване в „Държавен вестник” на заповедта за защитената зона с ясни и адекватни режими и добро зониране, разработване на план за управление и създаване на органи за управление”, казват природозащитниците.
повече >>
Правителството в оставка незаконно разшири ски зона Банско (31.07.2014)
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", чийто член и координатор е Българска Фондация Биоразнообразие предупреждава, че на последното си заседание правителството в оставка е решило на практика незаконно да увеличи площта на концесията на ски зона Банско в Национален парк Пирин.
Официални документи засега не се показват, но вицепремиерът по икономическото развитие в оставка Даниела Бобева обясни пред медии, че концесионната такса се повишава с 50%. Поради липса на друга информация може да предполага, че държавата е включила в концесията 650 декара писти, лифтове и съоръжения държавна собственост, които досега се ползваха незаконно от концесионера „Юлен“ АД, въпреки че не бяха включени в концесията за ски зона Банско от 990 декара.
повече >>
Успешно приключи творческата ни работилница в Узана (28.07.2014)
Успешно приключи творческата работилница в Узана, организирана от Българска Фондация Биоразнообразие като част от проект „За Балкана и хората”. Основната й цел беше да генерира идеи и да допринесе към общия визуален облик на Детска Природна Академия „Узана”, която ще се помещава в съществуващия общински Туристически информационен център. В рамките на четири дни, участниците работиха върху създаването на визуални и интерактивни средства, чрез които посетителите и най-вече децата да се срещнат с природата, да я преживеят по интересен и увлекателен начин и това да разбуди интереса им към по-задълбоченото й опознаване и оценяване.
повече >>
БФБ с нови стажанти, благодарение на проект ГИС (15.07.2014)
С радост бихме искали да споделим, че през последните два месеца Българска Фондация Биоразнообразие прие в редиците си като стажанти три нови, млади и активни личности. Кристиян Александров, Катрин Томова и Надя Павлова се включиха с лекота в екипа на фондацията чрез изпълнението на разнообразни задачи по дейности, свързани с различни проекти на БФБ.
Тримата нови стажанта вече имат опит в сферата на опазване на биоразнообразието и околната среда. Стажът им в БФБ обаче предоставя нови възможности за практическо прилагане на натрупаните до момента знания и придобиване на нови умения и опит в процеса на работа, както и контакт с експерти и дългогодишни членове на екипа на БФБ и други представители на неправителствения сектор.
повече >>
Приключи конкурса ни за избор на участници в „Творческа работилница в Узана” (14.07.2014)
Приключи конкурса ни за избор на участници за „Творческа работилница в Узана”, която ще се проведе в периода 24-27 юли 2014. Благодарим на всички за големия интерес и многобройните заявки, които ни изпратихте. Вдъхновихте ни, но и малко ни натъжихте, защото местата ни са ограничени и няма как да поканим всички желаещи. Но лятото едва започва, а ние сме подготвили още приключения и нови възможности за доброволчески акции, за които ще ви информираме отново на нашия Фейсбук профил и на сайта ни. Очаквайте още подобни вълнуващи предложения от наша страна, свързани с изпълнението на проекта „За Балкана и хората”.
повече >>
БФБ и Македонско Екологично Дружество проведоха съвместен семинар на тема горска сертификация и устойчиво управление на горите в Осогово (09.07.2014)
В периода 03-04.07.2014г. в Кюстендил се проведе обучение на тема „Горска сертификация – опазване, устойчиво ползване и управление на горите“ като част от проект „Осогово в Зеления пояс – фаза 3“ изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и Македонското Екологично Дружество (МЕД), финансиран от Про Натура, Швейцария и Франкфуртското Зоологично Дружество, Германия. Основни лектори по време на обучението бяха Петко Цветков от БФБ и Деспина Китанова от МЕД, както и експертите по горска сертификация – Живко Богданов от Непкон България и гл. ас. д-р Мартин Борисов от Лесотехнически Университет – София.
повече >>

>>виж всички

 Други сайтове от семейството на biodiversity.bg

Biodiversity.bg - портал за биоразнообразието
Загадъчните Западни гранични планини
Български Зелен пояс
Опазване на речните екосистеми и устойчиви мерки за борба с наводненията
Уеб сайт за Родопите 

Орхидеите в България 
Гъбите в България
Водните кончета в България
Мултимедиен CD "Flora bulgarica"
Българо-швейцарска програма за опазване на биоразнообразието

 
   
    هيرو hero
2002-2012. Българска Фондация Биоразнообразие