English Version
   
       
   
bbf inside; our ourk - fields; projects; funds; history; donors; partners; how to help; documents; contacts

Конкурс за финансиране на студентски дипломни работи 2014-2015 (09.10.2014)
Българска фондация Биоразнообразие обявява Конкурс за финансиране на студентски дипломни работи в областта на Биологичното разнообразие и управление на защитените територии. Могат да кандидатстват дипломанти от всички български висши учебни заведения (бакалаври, магистри и докторанти), чиято дипломна работа попада в тематиката на конкурса: опазване на биоразнообразието, устойчиво управление на природните ресурси и природозащитно образование. Основно условие е географския обсег, на който се провеждат част или всички дейности по дипломната работа, да засяга и територията на Централна и/или Западна Стара планина.

Финансирането на всяка дипломна работа е на стойност до 1000 лева. Кандидатите трябва да представят своите предложения до 30. 01. 2015 г. на e-mail: awards@biodiversity.bg За въпроси във връзка с конкурса, може да се свържете с Елица Иванова - координатор “Младежки дейности “ към БФБ, e-mail: El.Ivanova@biodiversity.bg, тел. 0893 36 54 75
повече >>
С фотоизложба напомняме за наближаващия Фестивал на кестена (03.10.2014)
От 2 октомври фотоизложбата „Невероятната Беласица“ гостува в арт-салона на Радио Благоевград
Изложбата съдържа 45 фотографии на Беласица и околностите й, правени в трите държави, в които е разположена тази неповторима планина - България, Гърция и Македония. Снимките са избрани сред участвалите във фотоконкурса „Невероятната Беласица“, проведен в през 2013 г. в рамките на проект „Беласица отвъд граници”.Самобитността на планината е запечатана в кадри, представящи нейната уникална природа, разнообразното културно наследство на района и гостоприемството на местните хора. Изложбата на Българска фондация „Биоразнообразие” е анонс за предстоящия празник на кестена, станал вече традиционен. Тази година пъстроцветният и живописен „Фестивал на кестена” ще бъде на 25 октомври 2014 г. в село Коларово.
повече >>
Опит за незаконен трафик на папагали Жако в България е осуетен. Започва работа по връщането им в родината им (23.09.2014)
БФБ започва работа за връщането им в родината им съвместно със Зоологическа градина, София и експерти от Министерство на околната среда и водите
На 14 септември 2014 беше разкрит нов опит за трафик на папагали Жако. Папагалите са били пренасяни в лек автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Чехия. Въпреки начилието на сертификат по CITES (САЙТЕС) - международна конвенция, регулираща международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна, шофьорът е задържан от мобилна група на Митница Видин в района на Дунав мост 2 Видин Калафат. По-късно експерти от Министерство на околната среда и водите удостоверяват, че сертификатът е фалшив и птиците са конфискувани. В момента те са приютени в Зоопарк София, където се грижат за тяхното оцеляване.
Ние от Българска Фондация Биоразнообразие, заедно със Зоологическа градина София и МОСВ ще следим случая и ще направим всичко възможно той отново да има щастлив край и папагалите да се завърнат в родната си Африка, както това се случи при първия подобен опит за трафик на папагали Жако в България от 2010-та година.
повече >>
БФБ и изложбата ни „Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа” гостуваме на Зоологическа градина София (19.09.2014)
След разходката си до Бургас, Морската градина, където зарадва хиляди любители на природата, нашата изложба "Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа" се завръща в София. Този път ще гостува на Зоологическа градина, София. По този повод Българска Фондация Биоразнообразие и Зоологическа градина София каним всички, които искат да се насладят на красотата на природа и да научат повече за любимите си животни и защитените зони от Натура 2000 в зала „Големи котки, аквариум и терариум” (при аквариума) на 20 септември (събота) от 11 часа. Очакваме ви и на входа на залата „Големи котки, аквариум и терариум”, където ще играем, ще правим маски на животни и ще ви разкажем повече за защитените видове и защо трябва да ги пазим и да се грижим за тяхното оцеляване. Изложбата ще остане до 12 октомври в зала „Големи котки, аквариум и терариум” (при аквариума) в Зоологическата градина - http://www.zoosofia.eu/
повече >>
7 стратегически документа за опазване на природата, разработени по проект Живот за Бургаските езера бяха представени в Бургас (15.09.2014)
На среща с медиите и институциите в Областна управа Бургас на 11.09.2014 г. БДЗП и БФБ представиха 7 стратегически документа с национално и регионално значение за опазване на влажните зони и приоритетни видове птици, разработени в рамките на проект „Живот за Бургаските езера“. Участваха представители на РИОСВ Бургас, Община Бургас, РС "Пожарна безопасност и защита на населението" – Бургас, ДГС Бургас, ЛРД Лебед и др.
повече >>
Национален план за влажните зони (2013 - 2022) (15.09.2014)
Българска фондация Биоразнообразие като един от партньорите по проект "Живот за Бургаските езера" изготви актуализиран НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА ОПАЗВАНЕ НА НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ ВЛАЖНИ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ (2013 – 2022), със съдействието на ИБЕИ към БАН и в съответствие със заданието на Министерството на околната среда и водите, одобрено с писмо № 48-00-1503/26.11.2010.
повече >>
Приключи стажа на Вит Баргер от Чехия в БФБ (11.09.2014)
Приключи стажа на Вит Баргер от Чехия, който дойде при нас в резултат на сътрудничеството ни със студентската организация AIESEC България. Витя, както го наричахме всички, е студент въф факултета по Икономика със специалност „Структурна политика на Европейския съюз и развитие на селските райони в университет в Чехия и имаше желание да се запознае с работата в природозащитна неправителствена организация. Въпреки че ни гостува само 4 седмици той успя да ни помогне изключително много. Включи се най-активно в откриване на изложбата ни „Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа” в София, в доброволческата ни акция „Окоси поляна – спаси орхидея” по проекта ни "За Балкана и хората", както и във Фестивала на солта 2014 по проект "Солта на живота". Помогна ни и в нашето участие по случай 125 годишнината на Природонаучния музей и в още много други наши събития и задачи.
Със своята любознателност, отзивчивост и готовност винаги да е на среща, когато има нужда от него, Витя успешно се превърна в част от пъстрия живот на нашата фондация. Надяваме се, че и ние успяхме да го вдъхновим да се грижи и да пази природата. Пожелаваме му успехи и очакваме някой ден отново да го видим в България!
повече >>
Поставихме GPS предавател на още един глухар (03.09.2014)
Българска Фондация Биоразнообразие постави миниатюрен GPS предавател на още един глухар. Птицата беше хваната в Национален парк Рила, а минипредавателят беше закрепен на гърба й като раничка с помощта на четири тефлонови лентички.
Изследването, което се прилага за първи път за вида, е по проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г."
Целта му е експертите да получат ценна информация за екологията и биологията на глухарите, както и да се установят токовищата им, които да бъдат картирани и по-късно запазени от изсичане.
повече >>
БФБ се включи на Беглика‘ 2014 (01.09.2014)
Българска фондация Биоразнообразие се включи в рамките на тазгодишното издание на Беглика Фест с щанд, интерпретативен театър за деца, работилница за маски на диви животни и фотографска изложба. Въпреки бурите и дъжда през първите две фестивални нощи, успяхме да присъстваме пълноценно и да дадем своя принос към природозащитния фокус на събитието.
повече >>
Фестивал на солта (27.08.2014)
На 29 август 2014 г. (петък) в 16.00 часа започва второто издание на Фестивала на солта. Едно събитие, което се случва на брега на лагуната Атанасовско езеро в района на Южни солници до басейните с луга и кал. Организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ призовават участниците да пристигнат дотук като за истински еко-фестивал – с велосипед, тротинетка, пеша, на сърф или по всеки друг начин, който показва съпричастност към околната среда.
Тази година темата на Фестивала е „Сол и птици“ и ще има забавления и изненади за всички възрасти. В детския кът ще гостуват „Био игри“, които ще представят „Как летят птиците (и хората)?“ и „Свойствата на солта“ (забавни и поучителни експерименти). Новаторска и образователна ще бъде урбанистичната игра за деца „…И оранжев е градът…“, чрез която в рамките на няколко часа децата ще създават своя устойчив град на мечтите.
повече >>

>>виж всички

 Други сайтове от семейството на biodiversity.bg

Biodiversity.bg - портал за биоразнообразието
Загадъчните Западни гранични планини
Български Зелен пояс
Опазване на речните екосистеми и устойчиви мерки за борба с наводненията
Уеб сайт за Родопите 

Орхидеите в България 
Гъбите в България
Водните кончета в България
Мултимедиен CD "Flora bulgarica"
Българо-швейцарска програма за опазване на биоразнообразието

 
   
    هيرو hero
2002-2014. Българска Фондация Биоразнообразие